Hoofdzaak - Wie wij zijn - Verslaving - Prometa protocol - De buren - Tijdwinst - Contact
     

 

Verslaving is een ziekte van de hersenen

 
 

Alcoholverslaving

 
 

Cocaïneverslaving

 
 
 

Alcoholafhankelijkheid is een hersenziekte

Alcoholisme of alcoholafhankelijkheid is een ziekte die het gevolg is van chemische veranderingen in je hersenen die worden veroorzaakt door herhaaldelijk drinken. Zoals bij elke ziekte hebben de patiënten die hieraan lijden de verantwoordelijkheid om zich te laten behandelen, de instructies van de arts te volgen en gedragingen en activiteiten te vermijden die hun toestand zullen verergeren of compliceren.
Veel mensen zijn verbaasd wanneer ze erachter komen dat alcohol een stof is die werkt als een depressivum. Dit depressivum (alcohol) vertraagt de hersenfuncties. De ‘high’ tijdens het drinken is slechts tijdelijk, maar het effect van alcoholmisbruik op de lange termijn is dat het een permanente status van onderbeleving genereert. Het gaat hierbij niet alleen om somberheid, maar er zijn ook lichamelijke veranderingen in je brein die leiden tot beperkt functioneren, geheugenverlies en aanvallen van neerslachtigheid.

Misbruik op lange termijn onderdrukt hersenactiviteit.


SPECT-beelden van de onderkant (links), voorkant (midden) en rechterkant (rechts) van een achtendertigjarige man die al 17 jaar alcoholist is. Paarsachtige gebieden staan voor verminderde hersenfuncties en kraters vertegenwoordigen gebieden waar signaalschade is opgelopen. SPECT staat voor ‘Single Proton Computed Tomography’ hetgeen zoiets wil zeggen als: gedetailleerde röntgenopnamen van een afgezonderd proton door middel van computertechnologie, een vorm van medisch diagnostisch weergeven waarbij een beeld wordt geschetst van de breinfunctie.
Deze veranderingen produceren de vier hoofdsymptomen van alcoholafhankelijkheid

  • controleverlies: het onvermogen om het drinken te beperken op een bepaalde gelegenheid
  • craving: een sterke behoefte om te drinken
  • tolerantie: grotere hoeveelheden alcohol drinken voor hetzelfde effect
  • lichamelijke afhankelijkheid: ontwennings symptomen zoals misselijkheid, transpireren, beven en angst wanneer alcoholgebruik wordt beëindigd na een periode van zwaar drankgebruik.

 

 

 
       
 

Hoofdzaak - Wie wij zijn - Verslaving - Prometa protocol - De buren - Tijdwinst - Contact